Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2012 11:26

Αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση αποτελεί το διαβατήριο μας για την ψυχική υγεία και την ευτυχία. Είναι η βάση για την σωστή κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού και την επιτυχία του ως ενήλικας. 

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2012 11:25

Εργασία & Υγεία

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Eurostat ένας στους δέκα εργαζόμενους, συνεπώς 164.000.000 ευρωπαίοι πολίτες, αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας σχετικό με την εργασία του.

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 12:09

Εσύ αποφασίζεις!

happy

Καμιά φορά δεν παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τον εαυτό μας, ή το κάνουμε  μόνο μέσω των άλλων. Αναλαμβάνουμε συχνά το ρόλο του ελεγκτή ή σωτήρα για τους φίλους μας, τα παιδιά μας, τον σύντροφο μας, άλλα και το ρόλο του θύματος που συχνά υιοθετούμε με ζήλο στις σχέσεις μας με γονείς, εργοδότες, συντρόφους.

Σάββατο, 28 Απριλίου 2012 11:01

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της εφηβείας

 Η εφηβεία είναι μια περίοδος πολύ ιδιαίτερη, γεμάτη προκλήσεις τόσο για τον ίδιο τον έφηβο όσο και για όλη την οικογένεια. Χρονικά συμπίπτει ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ενηλικίωση, τα όρια των οποίων είναι αρκετά συγκεχυμένα. Είναι ένα στάδιο σημαντικών και περίπλοκων βιολογικών και κοινωνικών μεταβολών.

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2012 11:25

Κακοποίηση

Η κακοποίηση είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας κινδύνου που εμποδίζει την βέλτιστη ανάπτυξη του ατόμου και διακρίνεται σε:σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική και παραμέληση.

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 12:20

Το δώρο της αποδοχής

Η καλή ψυχική υγεία είναι συνυφασμένη με την αποδοχή της πραγματικότητας. Για να ζούμε καλά χρειάζεται να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, την δουλειά μας, το σπίτι μας, την οικογένεια μας, τα παιδιά μας, τα συναισθήματα μας, τα ελαττώματα μας.

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 12:23

Behavioral Problems in Children

At the age of 2-3 years old the child, willing to explore the world, begins to develop the sense of identity and independence. This is the age often referred to as the ‘terrible twos’ where the toddler is often noncompliant and oppositional to adults’ instructions. 

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 12:33

Business & Pleasure

chill outIf we take under consideration that our life is basically divided into work and leisure, we can easily realize that the interaction between these two dimensions is really important. 

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012 10:58

Η Βιοχημεία της Εφηβείας

teenagers 

Αυτοκίνητο χωρίς φρένα έχει χαρακτηριστεί ο εγκέφαλος του εφήβου. Οι διαφορές ανάμεσα στον ‘ενήλικο’ και τον ‘εφηβικό’ εγκέφαλο είναι μεγάλες και σημαντικές. Συχνά η επικοινωνία μεταξύ γονέα και εφήβου είναι δύσκολη και απαιτητική, όχι όμως αγεφύρωτη.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τουλάχιστον ένας στους τέσσερις γάμους καταλήγουν σε διαζύγιο. Συνήθως ο χωρισμός ακολουθεί μετά από μια περίοδο φθοράς στην ποιότητα της συζυγικής σχέσης και δυσάρεστων στιγμών για όλα τα μέλη της οικογένειας. 

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 15:43

Στα δίχτυα του διαδικτύου

children-and-internet

Ένα σύγχρονο φαινόμενο που ανθεί τα τελευταία χρόνια είναι η υπερβολική χρήση του διαδικτύου.  Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όπου πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική και την Κίνα η εξέλιξη του φαινομένου είναι ραγδαία. Υπάρχουν πολλά επίπεδα στο πρόβλημα, ξεκινώντας από την προβληματική χρήση η οποία κλιμακωτά μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρη εξάρτηση με πολύ σοβαρές συνέπειες. 

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 11:58

Η πυξίδα των συναισθημάτων

emotionsΔεν είναι για όλους το ίδιο εύκολο να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους. Ακόμα πιο δύσκολο είναι και εντοπίσει κανείς την διαφορά ανάμεσα στα συναισθήματα. Είναι θυμός ή ενοχή αυτό που νιώθω; 

Είναι γνωστό από προηγούμενες έρευνες πως οι γονείς συχνά υπερεκτιμούν τη νοημοσύνη των παιδιών τους αλλά και το πόσο συχνά αυτά ασκούνται. Πρόσφατα, μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Kristin Lagattuta ανέδειξε πως οι γονείς τείνουν επίσης να δημιουργούν μια μη ρεαλιστική, ρόδινη εικόνα σχετικά με την συναισθηματική ζωή των μικρών τους. 

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 10:17

Η Τέχνη του Γονέα

attachmentΣτην πραγματικότητα δεν υπάρχουν συνταγές για το πώς να είσαι γονιός. Όπως δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς και τέλεια παιδιά. Υπάρχουν όμως καλές προθέσεις. Υπάρχει η διάθεση να ενημερωθούμε, να αναζητήσουμε, να αναρωτηθούμε, να αμφισβητήσουμε, να είμαστε ανοιχτοί. Ακολουθεί μια συλλογή ιδεών και προτάσεων βασισμένων τόσο σε επιστημονικά δεδομένα, όσο και στην απλή παρατήρηση που στόχο έχουν να βελτιώσουν τη σχέση σας με τα παιδιά και την καθημερινότητα μας. Είναι ένας μικρός οδηγός επιβίωσης για γονείς, αλλά και εκπαιδευτικούς που θέλουν να εμπλουτίσουν τις πρακτικές του.

© Copyright© 2018 Μαρίνα Ρογάρη Ψυχολόγος (BSc, Dip, MSc)